KIKIRIKI OLJUŠTENI PEČENI NESLANI
2.52 € (18.99 kn) – 5.04 € (37.97 kn)
Opis
Kikiriki je povrće koje se ubraja u porodicu mahunarki, iako ga mnogi smatraju orašastim plodom. Potječe iz južne i srednje Amerike, a u Europu je stigao u 15. stoljeću. Čovjek za svoju prehranu koristi sjeme kikirikija koje je bogato proteinima, vlaknima, željezom, cinkom i vitaminima E i K. Kikiriki se jede samostalno ili se od njega proizvode maslac, ulje, brašno i dr.
Nutritivno, kikiriki je izrazito kalorijski vrijedna namirnica (567kcal u 100g), pa njenu konzumaciju treba ograničiti i prilagoditi vlastitim dnevnim kalorijskim potrebama.
Najčešće je dnevno preporučena mjera kikirikija – šaka, a ako se govori o maslacu o kikirikija – 1 žlica. No, količine svakako treba prilagoditi individualnim potrebama, ovisno o ciljevima te vrsti i stupnju tjelesne aktivnosti.
Zemlja porijekla – Argentina
Sastojci – kikiriki, oljušteni, bez dodataka
Ova mahunarka je bogata oleinskom kiselinom, zdravom masti koju nalazimo i u maslinovom ulju, ali bogata je i antioksidansima. Primjerice, pečeni kikiriki se po količini antioksidansa može usporediti s kupinama i jagodama, a znatno je bogata antioksidantima od jabuka, mrkve ili cikle.
Kikiriki je bogat polifenolima, primarno sastojkom imena p-kumarinska kiselina, a upravo pečenje povećava udio ove kiseline u kikirikiju, povećavajući njihov ukupni antioksidativni nivo za čak 22%.
Kikiriki je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, vrstom masnoća koje pozitivno utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Smatra se da ova vrsta masnoća snižava rizik od razvoja bolesti srca za čak 21%. Osobe koje su jele kikiriki barem 4 puta tjedno imale su za 37% smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti od osoba koje nisu jele kikiriki.
Osim zbog sadržaja zdravih masti, kikiriki je preporučljiv u prehrani zbog svojeg visokog udjela vitamina E, niacina i folata, ali i proteina i mangana.
Dodatne informacije
Težina | 1 kg, 500 g |
---|